Ungaria intenționează să reducă cheltuielile pentru apărare anul viitor, chiar în momentul în care Donald Trump, unul dintre cei mai mari susținători ai asumării de către membrii NATO a unei părți mai mari din costurile militare, revine la președinția SUA.
Începând cu 2018, Guvernul lui Viktor Orban majorase cheltuielile pentru apărare, care la acel moment se ridicau la doar 1% din PIB, scrie Bloomberg.
După 2018, au fost semnate mai multe contracte importante de achiziții, inclusiv noi tancuri Leopard de la Rheinmetall AG din Germania, o flotă extinsă de avioane de luptă Gripen furnizate de Saab AB din Suedia și un sistem de apărare aeriană americano-norvegian.
Confruntată cu constrângeri bugetare, Ungaria intenționează să reducă cheltuielile militare la puțin sub 2% din produsul intern brut în 2025, de la un obiectiv de 2,2% în acest an, conform planului fiscal pentru anul viitor publicat săptămâna aceasta. De asemenea, cheltuielile militare vor fi reduse în termeni nominali prin comparație cu 2024.
Decizia Ungariei este în contrast puternic cu nivelurile de cheltuieli din alte țări membre NATO din Europa de Est, cum ar fi țările baltice sau Polonia, care au decis să aloce peste 3% din PIB pentru armatele lor din cauza preocupărilor sporite de securitate de după invazia Ucrainei de către Rusia în 2022.
Ungaria a decis să urmeze direcția contrară, în ciuda legăturilor strânse ale premierului Viktor Orban cu Donald Trump și a sprijinului acestuia pentru sporirea capacităților de apărare ale Europei.
Viktor Orban se luptă să creeze spațiu de manevră pentru oferirea de stimulente în perioada premergătoare alegerilor generale din 2026, în contextul în care partidul său de guvernământ rămâne în urmă în sondaje, o mare parte din finanțarea Uniunii Europene alocată Ungariei a fost înghețată și economia este în recesiune după o scădere bruscă a producției.
Ca o presiune suplimentară, executivul Uniunii Europene a reluat anul acesta procedura de deficit excesiv împotriva Ungariei din cauza derapajelor fiscale, în timp ce agențiile de rating de credit au avertizat asupra riscului unei retrogradări a creditului în cazul în care guvernul își relaxează obiectivele bugetare.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Viktor Orban cere UE să revizuiască SANCȚIUNILE și regulile „idioate” impuse Rusiei